arrow_drop_up

De naam ViaTrajectum is ontleend aan de Romeinse naam van de stad Utrecht. Ooit ontstond onze stad als een fort langs de rivier de Rijn. De ligging aan het water had allerlei voordelen, maar je moest de rivier natuurlijk ook kunnen oversteken. Zo’n wateroversteekplaats werd in die tijd een ’trajectum’ genoemd, en blijkbaar was er zo’n oversteekplaats dichtbij het fort te vinden.

ViaTrajectum is ook een soort oversteekplaats. Tijdens 2 stadswandelingen en 3 inhoudelijke avonden willen we een brug gaan slaan tussen de cultuur waarin we leven, de stad waarin we wonen, werken en studeren en het christelijk geloof. Dat is trouwens eenvoudiger dan het lijkt – want onze cultuur én onze stad zijn sterk door het christendom getekend. Overal waar je kijkt zie je er de overblijfselen en fragmenten van. Maar wíe kent nog het verband tussen al die losse verwijzingen? Het verhaal achter al die elementen die het decor vormen van ons leven, studeren en werken? Naar dat grote verhaal gaan we bij ViaTrajectum op zoek – waarbij we dankbaar gebruik maken van wat de stad ons allemaal laat zien: van beeldende kunst tot gevelgedichten en van architectuur tot billboards.

ViaTrajectum 2024 begint op de eerste donderdag na Pinksteren (23/5). De eerste, derde en vijfde avond vinden plaats in de Jacobikerk, beginnen om 20:00 uur en duren ongeveer 90 minuten. Op de tweede en vierde avond gaan we de stad in voor een wandeling. Na afloop van alle bijeenkomsten is er steevast een gezellige borrel om na te praten.

Bestel hieronder je (gratis!) ticket! Het ticket geldt voor alle avonden. Het is de bedoeling dat je het hele traject meemaakt - tenzij het echt niet anders kan. Reserveer alvast de volgende avonden in je agenda: donderdag 23 mei, donderdag 6 juni (wandeling), donderdag 13 juni, donderdag 27 juni (wandeling) en donderdag 4 juli. Tot dan!