arrow_drop_up

Onze evenementen

Lees hier meer informatie over verschillende terugkerende evenementen van ViaJacobi. Er is nog veel meer te beleven, houd daarvoor de agenda in de gaten. Hopelijk tot snel bij een van onze evenementen!

Jacobidebat

Ongeveer vijf keer per jaar is de Utrechtse Jacobikerk het decor voor een Jacobidebat. Tijdens zo’n avond gaan sprekers vanuit diverse achtergronden met elkaar in gesprek over maatschappelijk relevante onderwerpen met betrekking tot cultuur, wetenschap, economie, geloof, politiek en literatuur. De diversiteit zit hem tijdens zo’n avond niet alleen in de onderwerpen of de sprekers: ook het publiek is een gevarieerd gezelschap. De kerk vult zich tijdens een Jacobidebat niet alleen met leden van de Jacobikerk of andere kerkelijke gemeentes uit de stad, maar ook met Utrechters die minder of helemaal niet betrokken zijn bij een kerk. En dat is ook precies wat een van de doelen is van deze avonden: op zoek naar verbinding in verscheidenheid.

arrow_back arrow_forward
arrow_back arrow_forward

ViaFestival

Met het ViaFestival organiseert ViaJacobi een avond vol inspiratie en een afwisselend programma. Van lezingen van bekende sprekers tot uitdagende keuzesessies, van muzikale kunst tot boeiende gesprekken met mensen met een bijzondere achtergrond, het kan allemaal bij het ViaFestival. Elke keer wordt het ViaFestival anders ingevuld rondom het thema dat op dat moment centraal staat bij ViaJacobi. De avond wordt altijd afgesloten met een gezellige borrel, waarna je de Jacobikerk vol nieuwe inspiratie weer verlaat.

ViaFilosofie

Bijna elk thema leent zich voor een goed filosofisch gesprek, en dat is precies waarom we met ViaFilosofie daar een avond voor organiseren. Van Kant tot Heidegger tot Augustinus komen voorbij tijdens deze avonden. Na een korte introductie in de relevante filosoof of filosofen voor het thema, gaan we in kleine groepen uiteen om enkele van hun teksten samen te bestuderen en te bespreken hoe wij hun teksten zien in het licht van het thema. De avond wordt uiteraard afgesloten met een borrel!

arrow_back arrow_forward

ViaKunst

Werken van bekende en minder bekende kunstenaars sieren de muren van de eeuwenoude Jacobikerk. Exposities raken actuele thema’s, zoals troosten en verstoren van kunstenaar Shaza Omran en Oorlogsfotograaf Teun Voeten of vertellen iets over de stad Utrecht zoals de expositie Maria’s van Utrecht, waarbij Maria’s uit Utrecht een plek kregen in het Noorderkoor in de Jacobikerk. We willen kunstenaars een plek geven om met de kijker te prikkelen, verstillen en te verbinden.

Silent Reading Parties

Op zoek naar de focus om je eens helemaal mee te laten slepen door een goed verhaal? Kom samen met ons lezen tijdens de Silent Reading Parties! Je neemt je favoriete boek mee en zoekt een plekje in de zaal die daarvoor speciaal is ingericht. Tijdens de afsluitende borrel kun je, onder het genot van een hapje en drankje, jouw bevindingen informeel delen met anderen. In de zomermaanden vinden de Silent Reading Parties plaats in onder de gewelven van de Jacobikerk, in de wintermaanden verhuizen de Silent Reading Party's naar de heerlijk warme Bibliotheek op de Neude! In deze prachtige gebouwen bieden we je de uitgelezen setting om een zaterdagmiddag te genieten van een heerlijk boek. 

arrow_back arrow_forward
arrow_back arrow_forward

ViaRetraite

Ervaar twee etmalen rust, ritme en focus met ViaRetraite! Je denkt na over vragen die reflecteren op jezelf, maar ook op waar je je in de toekomst op wil richten. We bieden je een afwisselend programma met verschillende bezinningsmomenten, een stiltewandeling, een workshop, persoonlijke stiltemomenten en maaltijden. Voor de echte retraite-ervaring kun je blijven slapen in Jacobikerk. Aan deze retraite doen mensen mee met allerlei levensovertuigingen en achtergronden. Wat we delen is dat we nieuwsgierig zijn naar wat er onszelf leeft en naar de verhalen van de mensen om ons heen. Tijdens de retraite laten we ons inspireren door bronnen uit de hedendaagse cultuur en christelijke spiritualiteit en traditie. 

ViaVesper

Donderdag 11 mei beginnen we weer met ViaVespers! Tijdens deze bezinningsmomenten staan we even stil temidden van de drukte van het dagelijks bestaan. Voorafgaand aan de Vesper, rond 18.30 uur, kan je aanschuiven bij een simpele maaltijd in de Jacobikerk. Daarna vindt de Vesper om 19.15 uur plaats in het Zuiderkoor van de Jacobikerk. De vespers duren ongeveer 30 minuten en worden georganiseerd voor iedereen! Of je nu bekend bent met het christelijke geloof of dat je hier weinig of niets mee hebt, je bent van harte welkom. Als je mee wilt eten, meld je dan via onderstaande knop aan!