arrow_drop_up

Foto-expositie Maria's van Utrecht

Oud, jong, gelovig, niet gelovig, native Utrechter of net verhuisd: dertien Utrechtse Maria’s werden in de aanloop naar kerst geportretteerd in hun eigen context door verschillende talentvolle fotografen. Het resultaat is een fototentoonstelling, die een maand lang te zien is in de Jacobikerk.

De Utrechtse Maria’s stonden in het najaar van 2020 al voor de camera, door de lockdown moesten de plannen voor de tentoonstelling worden uitgesteld. Maar tijdens de komende adventsperiode zijn ze dan eindelijk te zien. Het thema van de tentoonstelling is verwachting. Deelnemende Maria’s zie je niet alleen terug in foto’s maar zij worden ook kort geïnterviewd. Na een turbulente periode, vragen we hen vooruit te kijken. Wat verwachten de Utrechters van hun eigen toekomst? Wat hopen ze voor de stad?

Vlees en bloed

De drie jonge Utrechtse fotografen Ruth Catsburg, Arco Krijgsman en Arend-Jan Westerhuis lieten zich ieder op eigen wijze inspireren door klassieke Maria’s uit de kunstgeschiedenis en Maria’s van vlees en bloed die ‘om de hoek’ wonen. Volgens het Meertens Instituut wonen er ongeveer 2500 Maria’s in Utrecht. De initiatiefnemers wilden graag met deze Maria’s in contact komen om hen te betrekken bij dit bijzondere kerstproject. ‘De reacties waren overweldigend, we kregen een inkijkje in zoveel bijzondere levens’, zegt Adrienne Simons. Maria’s die de tentoonstelling komen bezoeken krijgen dan ook een leuke verrassing.

Meest afgebeelde vrouw

Van iconen tot tatoeages en van schilderijen tot platenhoezen. Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Naast een van de hoofdpersonen in het kerstverhaal, is zij uitgegroeid tot symbool voor liefde, vrouw-zijn, angst, troost, bescherming en verwachtingsvol vooruitkijken. Tijdens het openingssymposium van de tentoonstelling op 3 december kwamen Theoloog des Vaderlands Almatine Leene (haar tweede naam is Maria) en auteur Arnold Huijgen aan het woord. Hij schreef recent het boek ‘Maria, Icoon van genade’ en pleit hierin voor een prominente plek voor Maria in de protestantse wereld. Ook vertelden verschillende gefotografeerde Maria’s over thema’s uit hun levensverhaal die ze koppelden aan het verhaal van hun naamgever. Ongeacht cultuur, religie of smaak blijft ze populair: Maria is van alle tijden en van iedereen.


De tentoonstelling is op de meeste zaterdagen en zondagen tussen 12.00 en 16.00 uur te bezoeken tijdens 'Kerken Kijken' tot 2 maart. Klik hieronder voor de actuele tijden van 'Kerken Kijken'. Op werkdagen is er meestal iemand aanwezig in de kerk. Bel even aan als je in de buurt bent of bel kort voorafgaand aan je bezoek naar 030-2317862 om te vragen of iemand je binnen kan laten. De toegang is vrij (wij volgen de actuele coronaregels).

Adres Jacobikerk: St.-Jacobsstraat 171, Utrecht

Marusja Aangeenburg in gesprek met twee Maria's

Almatine Leene (Theoloog des Vaderlands 2021) vertelt over Maria

Een uitvoering van het 'Ave Maria' kon niet ontbreken.

Arnold Huijgen vertelt over zijn boek 'Maria, icoon van genade'.

Fotografen Ruth Catsburg, Arco Krijgsman en Arend-Jan Westerhuis (vlnr.).

De tentoonstelling is geopend!

arrow_back arrow_forward