arrow_drop_up

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is één van de allergrootste muzikale werken uit het Europese culturele erfgoed. Oorspronkelijk werd deze passie geschreven voor gebruik in de kerkdiensten van de evangelisch-lutherse kerk in Leipzig. De Matthäus Passion werd elk jaar op Palmzondag gespeeld, aan het begin van de Stille Week. Maar na verloop van tijd veranderde het gebruik. In onze tijd is het werk voluit onderdeel geworden van de esthetische cultuur, en niet meer weg te denken uit de concertgebouwen. Hoewel we vandaag de dag niet meer zo vertrouwd zijn met de religieuze traditie waarin de Matthäus Passion is ontstaan, spreekt het werk nog steeds enorm tot de verbeelding. Blijkbaar is muziek in staat om een bepaalde vorm van communicatie tot stand te brengen, waarbij de religie haar stem teruggeven wordt in een sfeer waar het verband van de tekst intuïtief kan worden gekoppeld aan het persoonlijk leven. Het spreekt vanzelf dat kennis van de historische context en de boodschap de zeggingskracht van de Matthäus Passion zal versterken.

Bij ViaMatthäus gaan we daarom niet alleen luisteren en kijken naar de volledige uitvoering van dit meesterwerk, maar proberen we óók meer zicht te krijgen op de historische samenhang van de Matthaüs Passion. Dit doen we door het werk in relatie te brengen met de traditie van de passiemuziek en de geschiedenis van het christendom, en tevens door een aantal passages uit het werk te interpreteren met behulp van close-reading-and-listening. Kortom, laat je tijdens de komende veertigdagentijd (opnieuw) raken door de prachtige teksten en de indrukwekkende muzikale vertolking van het lijdensverhaal.

ViaMatthäus vindt plaats op dinsdag 2 maart, 16 maart en 30 maart. Vanaf 19.30 uur staat er koffie en thee voor je klaar in de Jacobikerk en we starten om 20.00 uur. Bestel je gratis ticket door op onderstaande knop te klikken. Wil je ViaJacobi supporten? Bestel dan een ticket voor een vriendenprijs.

Vooralsnog gaan we ervan uit dat deze activiteit live plaats kan vinden. Mocht dat volgens de dan geldende coronamaatregelen niet mogelijk zijn, dan kun je online deelnemen aan de avond.