arrow_drop_up

De eeuwen door vonden schilders inspiratie in de Bijbel. Daarbij ging het niet alleen om wat er toen gebeurde. Deze verhalen verbeelden ook onze eigen tijd en belichten de actualiteit.

Talloze verhalen tekenen bijvoorbeeld een stadsmuur en poort en verbeelden daarmee achtereenvolgens de begrippen veiligheid en vrijheid. Deze beelden staan dus model voor fundamentele waarden voor het samenleven. De muur en poort zijn randvoorwaarden voor de ziel van de stad, de tempel en het huis, leven en ontmoeten. In zijn schilderij QR-code trekt Paul deze waarden en beelden door naar de digitale wereld met de QR-code als toegangspoort. In zijn schilderij is het een metafoor voor de hemelpoort in een oneindige ruimte van licht. In een eerdere expositie in Museum de Fundatie in Zwolle stond hij stil bij de toegang en grenzen van Europa. Daarbij toonde hij een QR-code als toegangscode tot het schilderij en was de eerste die kunst op die manier digitaliseerde.

Paul Boer, QR-code (2018)

Ook in andere schilderijen trekt Boer lijnen vanuit Bijbelverhalen naar actuele thema’s als klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, economisch recht, nepnieuws en cybersecurity. Paul exposeerde eerder in Gouda, de Sint Jan, waarvoor hij het boek Spiegelingen (Jongboek, 2018) schreef, een aantal beschouwingen bij zijn Bijbelkunst. Zie voor verdere exposities en werken zijn website

De expositie is een initiatief van ViaJacobi, een community voor ontmoeting en gesprek rondom levens-vragen en actuele maatschappelijke thema’s via debatten, boekenclubs, vespers, retraites en festivals. De tentoonstelling is van dinsdag tot zondag tussen 10.00 en 16.00 uur te bezoeken tot 31 augustus 2024.