arrow_drop_up

Hoe gaan we als samenleving om met conflict, polarisatie en met bedreigingen van onze grondslagen? Hoe worden we een veerkrachtige samenleving die openstaat voor verandering, maar het goede behoudt? En waardoor laten we onze koers bepalen?

Politieke discussies van het klimaat tot migratie en het vraagstuk van (nationale) identiteit en conflicten daarover zien we steeds terugkeren in de actualiteit. We kunnen drie verschillende kernbegrippen die voor mensen het startpunt in deze discussies. Ten eerste is in de verlichting het begripvrijheid centraal komen te staan. Volgens deze stroming mogen doen wat ons verlangen ons ingeeft, zolang we anderen maar niet schaden. De romantiek stelde vervolgens het begripgelijkheid centraal.De mens heeft universele rechten en tegelijkertijd mag hij volledig zichzelf zijn als authentiek mens. Vanuit een oudere Europese traditie van Plato tot het Christendom staat hiërarchie centraal. Hiërarchie in de ziel van het individu, waar deze moet kiezen tussen deugden en ondeugden en hiërarchie in de gemeenschap en de kosmos.

Aan de hand van korte fragmenten van denkers uit deze drie tradities gaan we deze avond in dialoog. Hiermee proberen we samen inzichten op te doen over veerkracht in de samenleving die toepasbaar zijn in ons leven.

Vanaf 19.30 uur staat er koffie en thee voor je klaar in de Jacobikerk en we starten om 20.00 uur. Bestel je gratis ticket door op onderstaande knop te klikken.


Corona-maatregelen: de activiteiten van ViaJacobi mogen ook met de aangescherpte maatregelen doorgaan. Deze vinden plaats in een ruime zaal met goede ventilatiemogelijkheden. Per avond kunnen er maximaal 20 deelnemers aanwezig zijn en houden wij 1,5 meter afstand. Wanneer je (milde) klachten hebt, verwachten wij dat je thuisblijft. Laat het ons dan even weten, zodat we iemand anders blij kunnen maken met een ticket.