arrow_drop_up

Emotionele veerkracht is het vermogen tot omgaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress, oftewel tot ‘terug- of opveren’.Hoe vergroten we onze emotionele veerkracht en welke inzichten over emoties en psyche biedt het stoïcisme?

Centraal uitgangspunt van het stoïcisme is dat de wereld om ons heen vrijwel onvoorspelbaar is en veranderingen altijd dichtbij. Daarom moeten we ons volgens de stoïcijnen vooral te richten op ‘interne zaken’ waar wewel invloed op hebben, zoals onze houding, emoties, meningen, karakter en deugden. Marcus Aurelius, de beroemde keizer-filosoof, schreef erover in zijn dagboeken, later uitgegeven onder de titel ‘Overpeinzingen’. Twee andere bekenden Stoïcijnen waren zijn tijdgenoten Seneca en Epictetus. Maar ook eeuwen later komen we moderne varianten van het stoïcisme tegen, bijvoorbeeld bij psychiater Viktor Frankl, overlever van de Holocaust. Tijdens zijn gevangenschap in een concentratiekamp kwam hij tot de ontdekking dat er één ding is wat een mens nooit kan worden ontnomen, namelijk de beslissinghoe je op je omstandigheden reageert.

Aan de hand van korte fragmenten van Stoïcijnse denkers gaan we deze avond in gesprek. Samen willen we zo inzichten opdoen over veerkracht die zoveel mogelijk praktisch toepasbaar zijn voor ons persoonlijk leven.

Vanaf 19.30 uur staat er koffie en thee voor je klaar in de Jacobikerk en we starten om 20.00 uur. Na afloop kun je doorpraten tijdens de borrel. Bestel je gratis ticket door op onderstaande knop te klikken.