arrow_drop_up

De Black Lives Matter-beweging heeft ook in Nederland van alles in gang gezet. Discussies over het koloniale en slavernijverleden van Nederland laaien, niet voor het eerst, op. Wat moet er uit het verleden worden rechtgezet om samen op weg te gaan naar een betere, meer inclusieve toekomst?

Gaat het om een ‘harde’ verandering van instituties zoals onderwijs of om een ‘zachte’ verandering, van het hart? Hoe gaan we om met de materiële kant van de geschiedenis, zoals straatnaambordjes, standbeelden en (roof)kunst? En, misschien botsend met de huidige tijdsgeest, begint niet iedere verbroedering met her erkennen van schuld en ontvangen van vergeving?

Don Ceder (advocaat en toekomstig Tweede Kamerlid ChristenUnie), Talitha Muusse (diversiteitsexpert en ‘stem van haar generatie’, dixit AD) en James Kennedy (hoogleraar geschiedenis en samensteller canon van Nederland) gaan het gesprek aan. Er zijn slechts dertig plaatsen beschikbaar in de zaal. Je kunt het debat ook als livestream volgen via het YouTube-kanaal van de Jacobikerk of op een later moment terugkijken.

Bekijk Utrecht eens van een andere kant, en bereid je zo voor op het ViaJacobidebat van december. Via onderstaande knop vind je de plattegrond van een Black Heritage Tour door onze binnenstad. Deze tour voert je langs een selectie plekken, uitgewerkt door sporenvanslavernijutrecht.nl, die verwijzen naar Utrechtse sporen van het slavernijverleden mét een toelichting.