arrow_drop_up

De Utrechtse Maria’s stonden in het najaar van 2020 al voor de camera, door de lockdown moesten de plannen voor de tentoonstelling worden uitgesteld. Maar tijdens de komende adventsperiode zijn ze dan eindelijk te zien. Het thema van de tentoonstelling is verwachting. Deelnemende Maria’s zie je niet alleen terug in foto’s maar zij worden ook kort geïnterviewd. Na een turbulente periode, vragen we hen vooruit te kijken. Wat verwachten de Utrechters van hun eigen toekomst? Wat hopen ze voor de stad?

Vlees en bloed

De drie jonge Utrechtse fotografen Ruth Catsburg, Arco Krijgsman en Arend-Jan Westerhuis lieten zich ieder op eigen wijze inspireren door klassieke Maria’s uit de kunstgeschiedenis en Maria’s van vlees en bloed die ‘om de hoek’ wonen. Volgens het Meertens Instituut wonen er ongeveer 2500 Maria’s in Utrecht. De initiatiefnemers wilden graag met deze Maria’s in contact komen om hen te betrekken bij dit bijzondere kerstproject. ‘De reacties waren overweldigend, we kregen een inkijkje in zoveel bijzondere levens’, zegt Adrienne Simons. Maria’s die de tentoonstelling komen bezoeken krijgen dan ook een leuke verrassing.

Meest afgebeelde vrouw

Van iconen tot tatoeages en van schilderijen tot platenhoezen. Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Naast een van de hoofdpersonen in het kerstverhaal, is zij uitgegroeid tot symbool voor liefde, vrouw-zijn, angst, troost, bescherming en verwachtingsvol vooruitkijken. In een mini-symposium komen Theoloog des Vaderlands Almatine Leene (haar tweede naam is Maria) en auteur Arnold Huijgen aan het woord. Hij schreef recent het boek ‘Maria, Icoon van genade’ en pleit hierin voor een prominente plek voor Maria in de protestantse wereld. Ook zullen verschillende gefotografeerde Maria’s thema’s uit hun levensverhaal koppelen aan het verhaal van hun naamgever. Ongeacht cultuur, religie of smaak blijft ze populair: Maria is van alle tijden en van iedereen.

Aanmelden voor het Maria mini-symposium kan op hieronder. Het symposium vindt plaats op vrijdag 3 december van 15.30 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is elke zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur te bezoeken tot 2 maart. De toegang is vrij (wij volgen de actuele coronaregels).

Bij het openingsevent vragen we je om bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs te laten zien.